استراتژی یادگیری
میدانید مهمتر از خود مطالعه و یادگیری چیست؟ پاسخ چگونه یادگرفتن و چگونه مطالعه کردن است!
واقعا چگونگی یادگیری اهمیت بسیار بالایی دارد چرا که چگونه یادگرفتن، عمق و به کارگیری مطلب آموخته شده را بالا میبرد.
دو دانشمند روانشناسی شناختی، به نام یانا واینستین و مگان اسمیت درباره این تحقیق کردند که چگونه میتوان بهتر مطالعه کرد و یاد گرفت. آنها در وب سایت The Learning Scientists، استراتژیها و سایر بینشهایشان را در مورد نحوه یادگیری آموزش میدهند.
در این مقاله از مجموعه آموزشی چند دقیقه ما شش استراتژی یادگیری مبتنی بر تحقیقی که واینستین و اسمیت انجام دادند را بررسی خواهیم کرد. اگر بتوانیم از این روشها در آموزش خود استفاده کنیم و به دیگران هم آن را بیاموزیم که چگونه از آنها به تنهایی استفاده کنند، دانشآموزان و دانشجویان ما شانس بسیار بیشتری برای به خاطر سپردن مطالب خواهند داشت.
استراتژی اول: تمرین با فاصله
مطالعه را باید با فاصلههای زمانی انجام داد.
بسیاری از دانشآموزان و دانشجویان تا شب قبل از آزمون درسی منتظر میمانند تا برای آن مطالعه کنند. به طور مشابه، وقتی دانشآموزان یا دانشجویان در آزمون نمره خوبی کسب کنند، به نظر میرسد که مطالب را یاد گرفتهاند اما چند هفته بعد بیشتر این اطلاعات از ذهن آنها ناپدید میشود. برای یادگیری بادوامتر، مطالعه باید در طول زمان در بخشهای کوچکتر انجام شود.
واینستین توضیح میدهد: «هر بار که کمی فضای زمانی خالی بین مطالعهتان میگذارید، مقداری از اطلاعات را فراموش میکنید ولی سپس آنها را دوباره یاد میگیرید. این فراموشی در واقع به تقویت حافظه کمک میکند. این به نوعی غیرمعمول است اما باید کمی فراموش کنید تا با یادآوری دوباره به خودتان کمک کنید تا آن را یاد بگیرید.»
این استراتژی یادگیری را شما میتوانید با استفاده از یک تقویم مطالعاتی انجام دهید. برای حرفهایتر عمل کردن در این موضوع میتوانید از روش ابینگهاوس استفاده کنید.
استراتژی دوم: تمرین بازیابی
تمرین کنید که اطلاعات را بدون اینکه دوباره بخوانید بازیابی کنید. لطفا از اینکه کمی فسفر بسوزانید نترسید!
بسیاری از مردم مرور و بازیابی اطلاعات را صرفاً خواندن مجدد یادداشتها، کتابهای درسی یا سایر مطالب میدانند اما این کار ما را مجبور به بازیابی اطلاعات از حافظه نمیکند. در عوض به ما این امکان را میدهد که خودمان را فریب دهیم و فکر کنیم چیزی را میدانیم. یادآوری اطلاعات بدون مواد پشتیبان به ما کمک میکند تا آن را بسیار موثرتر یاد بگیریم.
اسمیت توصیه میکند: «مطالب کلاس خود را کنار بگذارید و سپس هر چیزی را که میدانید بنویسید یا ترسیم کنید و یا حتی آن را به صورت زبانی بگویید و سعی کنید تا حد امکان آن اطلاعات را کامل بازیابی کنید و سپس اطلاعات خود را با دقت بررسی کنید.»
بازیابی اطلاعات از حافظه میتواند مانند آزمایش کردن و به چالش کشیدن خودتان باشد. شما باید به گونهای مرور کنید که بتوانید آن اطلاعات را توضیح دهید. یا هر آنچه را که در مدرسه آموخته اید به یک دوست یا حیوان خانگی یا حتی یک جسم بی جان آموزش دهید. با آوردن اطلاعات به ذهن، روش ذخیرهسازی اطلاعات را تغییر میدهید تا بعداً راحتتر به آن دسترسی پیدا کنید.
در این خصوص پیشنهاد میکنیم حتما مقاله روش مطالعه فاینمن را مطالعه کنید.
به معلمان پیشنهاد میکنیم که به دانشآموزان و دانشجویان بیاموزند که چگونه در کلاس تمرین بازیابی را انجام دهند. معلمان میتوانند از آنها بخواهند تمام یادداشتها و کتابهای خود را کنار بگذارند و سپس هر آنچه را که درباره یک اصطلاح یا موضوع خاص میدانند بنویسند یا افکار خود را در آن زمینه به اشتراک بگذارند. وقتی این تمرین انجام شد، از افراد بخواهید که درک خود را با مرور مجدد مطالبشان و بحث در مورد تصورات غلط در کلاس بررسی کنند. هنگامی که آنها یاد گرفتند که چگونه این کار را در مدرسه انجام دهند، سپس میتوانند آن را در خانه اعمال کنند.
استراتژی سوم: تشریح کنید
ایدهها را با جزئیات زیاد توضیح دهید و توصیف کنید.
این روش از یادگیرندگان میخواهد که فراتر از یادآوری ساده اطلاعات رفته و شروع به برقراری ارتباط در محتوا کنند. آنها باید از خودشان سوالاتی درباره مطالب بپرسند تا حد امکان با جزئیات پاسخ دهند سپس مطالب را بررسی کنند تا مطمئن شوند که درک آنها درست است.
استراتژی چهارم: نمونههای عینی
برای درک ایدههای انتزاعی از مثالهای خاص استفاده کنید.
این استراتژی بسیار برای فهم یک مطلب مهم است و به یادگیری شما عمق میدهد. بعد از خواندن یک مطلب، سعی کنید از محیط پیرامون و اطلاعات خودتان مثالهای واقعی و کاربردهایی را پیدا کنید. با این کار شما این مطلب را در ذهن خودتان تثبیت میکنید. مثالهایی را برای این اطلاعات بزنید که توضیح مطلب را برای دیگران آسان کند. حتی میتوانید برای این کار از مثالهای انتزاعی هم استفاده کنید.
استراتژی پنجم: کدگذاری دوگانه
کلمات و تصاویر را با هم ترکیب کنید.
هنگامی که اطلاعات به ما ارائه میشود، اغلب با نوعی تصویر همراه است؛ در هنگام تصاویر را با توضیح خودتان به متن پیوند دهید. حتی میتوانید خودتان یک سری تصاویر بصری از مفاهیمی که در حال یادگیری هستید ایجاد کنید. این فرآیند مفاهیم را در مغز از طریق دو مسیر مختلف تقویت میکند و بازیابی آن را در آینده بسیار آسانتر میکند.
در مقاله یادگیری فعال و غیرفعال به این موضوع اشاره کردیم که یادگیری فعال زمانی اتفاق میافتد که اطلاعات از چند مسیر حسی به مغز انتقال پیدا کنند.
چند دقیقه یادگیری
- بررسی کنید و ببینید که در روند مطالعاتی اکنون خود، کدام یک از این استراتژیها به کار میآیند؟ تا پنج دقیقه دیگر این استراتژی را به کار بگیرید.
- به سایت The Learning Scientists سر بزنید و از مطالب مفید آن در زمینه یادگیری استفاده کنید.
- مقاله یادگیری فعال و غیر فعال را حتما مطالعه کنید.
- نظرات خود را در خصوص هرکدام از این استراتژیها برای ما کامنت کنید.
چند دقیقه سعید راستین چند دقیقه 5 استراتژی مهم یادگیری
مجموعه آموزشی چند دقیقه آموزش تفکر و یادگیری سعید راستین استراتژی یادگیری